Första veckan i Piteå åkte vi på en utflykt ut på landet i Svensbyn. Vi kom fram till en liten gård där de bevarat gamla hus från tidiga 1900- talet. Det är en turistattraktion där man får delta i det liv som människor en gång levde. När vi var där gjorde de bland annat riktig pitepalt gjort på mjöl, potatis och salt, jätte gott. Palt är jätte gott och i veckan provade vi ett lite annorlunda recept som vi fått av Johannas mamma. Det är så roligt med palt för varje familj har sitt egna lilla recept på denna maträtt.

Rispalt (ca 20 st)
2dl grötris 
4 dl mjölk
2 stora ägg
Ca 10 dl mjöl
Vatten för kokning av riset och den färdiga palten
Koka upp 2 dl grötris i vatten tills det mjuknat. Fyll på vatten allt eftersom det avdunstar.  När riset blivit mjukt ska det finnas lite vätska kvar, det ska inte vara helt torrt. Rör ned 4 dl mjölk och låt blandningen svalna helt. Blanda i 2 stora ägg och dryga 10 dl mjöl. Blanda och forma till runda bollar. Lägg ned palten i kokande vatten och låt dem ligga i 45 min. Servera med smör, mjöl och lingonsylt.
Tips: När du formar bollarna kan du antingen blöta händerna i vatten eller lägga en degklutt i mjöl och sedan vika ihop kanterna mot mitten så att det som inte är mjöltäckt hamnar i mitten. Gör en liten testpalt innan du lägger i alla för att se att de binder.