I samarbete med Bebismart har jag, med hjälp av familjen Berggren, testat Babiage Doodoo. Lilla J testar den fortfarande för fullt och enligt den senaste lägesrapporten så funkar den riktigt bra. Innan ni får ta del av familjens recension så tänkte jag dela mina tankar om den söta lilla nallen.

Om nallen
Doodoo nallen är inte bara ett mysigt mjukisdjur. Nej, nallen har en rogivande och sövande effekt då den har en ljudenhet som ger ifrån sig intrauterina ljud (ljudet från livmodern) när ditt barn vaknar och gråter. In och läs mer under inlägget Babiage Doodoo i samarbete med bebismart.
DSC_0132
DSC_0209
Matterial
Lilla Doodoo nallen är verkligen mjuk och kramgo. Den egenskapen fick mini-Henrikson testa innan nallen flyttade in hos familjen Berggren och lilla J. Att den är så mjuk beror på att den är tillverkad av plysch. Jag vet hur plysch känns och ser ut men det är svårt att förklara vad det är för er läsare. Mor min är en riktigt fena på allt som har med tyg att göra… jag har däremot inte så mycket av de egenskaperna. På grund av min okunskap surfade jag runt lite på internet så att jag nu kan ge er en liten beskrivning. Jag kollade flera sidor och den bästa beskrivningen som fanns var att det liknar sammet. Ni vet ju vad man brukar säga…”len som sammet”.
För att försluta nallen så att ljudenheten inte trillar ur nallen så används ett material som jag tycker är värt att nämnas. Det heter Velcro’s® och benämns också som kardborreband. När jag satt och kikade på nallen blev jag först förvånad när jag såg att det är ett kardborreband och inte en dragkedja som används för att hålla ljudenheten på plats. Utifrån mina erfarenheter är kardborreband hårt och jag tänkte att barnet måste kunna riva sig på det. När jag läste produktbeskrivningen stod det “Materialet Velcro’s® är väldigt mjukt för att undvika att barnet eventuellt skulle kunna riva sin känsliga hud” . Till min stora glädje fann jag att kardborrebandet faktiskt är väldigt mjukt och starkt vilket gör att det är svårt för att barnet att komma åt och riva sig på det. Tur att jag blev en erfarenhet rikare gällande detta material, hihi.
DSC_0253 DSC_0259
Ljudenheten
Ljudenheten som spelar upp det intrauterina ljudet (ljudet som barnet hör i livmodern) är extern. Det finns väldigt många positiva fördelar med detta och jag kommer att tänka på två specifika. Skulle det vara så att ditt barn får en allergiska reaktion av nallen trots föreskrifter om att den är allergivänlig så behöver du inte vara rädd att du kastat pengarna i sjön. Om ditt barn är en liten kräkfia som min lilla mini-Henrikson var så behöver du inte slänga den nedför sopnedkastet. Det är bara att ta ut ljudenheten ur nallen och tvätta den i tvättmaskinen. Återigen…du kommer inte att ha kastat pengarna i sjön. Denna funktion tycker jag är så smart.
Hur är det med själva ljudet då? När jag lyssnade på det fick jag först en chock. Jag hörde hjärtljuden men sedan var det en massa konstigt skrap i bakgrunden. Trodde till en början att den var sönder men vad vet jag… jag har ingen aning om hur det låter i mammamagen,haha? Ljudenheten är trots allt ett resultat av många års undersökningar av de ljud och läten som mamman genererar till barnet i magen. Jag väljer att lita på den forskning som gjorts. Att den redan används på ett hundratal förlossningskliniker i europa styrker också att den faktiskt fungerar.
DSC_0289 DSC_0124
Säkerhet
Jag bara älskar de små detaljerna som nallen har gällande säkerhet. Bak på nallen finns ett band som gör att man kan knyta fast den i spjälsängen. På detta sätt riskerar inte barnet att få den över sig. Nallen är ju ganska så stor men det skulle jag inte vilja ändra på. Bra där att tillverkarna kom på en lösning på säkerheten utan att behöva ändra nallens format.  En sak som jag tänkte så fort jag såg nallen var att dess nos och ögon är virkade. När mini-Henrikson föddes fick vi en snuttefilt i gåva. Ni vet en sådan från teddykompaniet som är format som ett huvud på ett djur med en snutte runt? Hur som helst. När jag såg snuttefilten reagerade jag direkt på att ögonen inte var virkade. Tyckte att det var väldigt underligt eftersom den kommer från ett välkänt märke. Mini har inte fått använda den för mig eftersom jag är rädd att ögonen ska lossna och utgöra en fara. Mamman i den här familjen är noggrann med säkerheten. Bättre att vara lite för försiktig än dumdristig.
Positivt
*Ljudenheten är extern.
* Den är allergivänlig
*Går att tvätta i 30° och att torktumla.
*Nallen är tillverkad i plysch vilket gör den mjuk.
*Det går att fästa nallen i spjälsängen. Detta går också med enbart ljudenheten.
*Ögon, nos och mun är sydda direkt på nallen. Det finns därför inget att sätta i halsen.
* Ljudenheten drivs av vanliga batterier vilket gör driften av ljudenheten billigare.
*Det ligger år med forskning bakom nallen.
*Används redan på flertalet förlossningskliniker.
Negativt
Velcro’s® materialet: Skulle nog ändå föredra ett annat sätt att hålla ljudenheten på plats inuti nallen.
Pris
Ni kan köpa Babiage Doodoo hos Bebismart för 459 kr. Nallen finns att köpa som kanin, björn och hund. Du kan också välja mellan olika färger.
DSC_0057
Nallen är ett riktigt fynd. Vad är lite pengar mot att få sova om nätterna? En utvilad förälder är oftast en bättre förälder. Så är det i alla fall för mig.