DSC_0074

Alltså jag säger då det! Här surfar jag runt på internet och så helt plötsligt så får jag se en debattartikel från expressen med rubriken “papporna behöver inte ett farsdag-grattis“. Jag kände mig verkligen bedrövad efter att jag läst klart. Författaren till artikeln skriver följande:

  • Allt som allt tar pappan knappt ut 25 procent av föräldradagarna för att spendera tid med sina barn. 
  • Män lutar sig tillbaka medan kvinnan sköter 80 procent av det obetalda arbetet i hemmet. 
  • Kvinnor får en betydligt lägre pension än männen de lever ihop med eftersom de mer eller mindre försvinner från arbetsmarknaden i samband med att de skaffar gemensamma barn. Detta påverkar lönens utveckling, möjligheter till karriär och trivseln på arbetsplatsen. För att inte tala om att kvinnan hamnar i beroendeställning till mannen och blir fast i ett förhållande utan möjlighet att be honom dra dit pepparn växer dagen hon tröttnat på att vara ensamt ansvarstagande i relationen
  • Kvinnor som lever i heterosexuella förhållanden med barn är i betydligt större utsträckning sjukskrivna på grund av utmattning, depression och stress. Well, inte konstigt när vi är de som drar hela lasset.
  • I en svensk undersökning, gjord på 6 000 barn i åldrarna 8-14 år, har 40,9 procent angett att de helst av allt vill prata med mamma när de är ledsna. En fjärdedel vill prata med en vän, en tiondel väljer att prata med någon annan och ytterligare en tiondel väljer att inte prata med någon alls. Först efter dessa alternativ väljer barnet att prata med sin pappa. Svenska barn låter hellre bli att bli tröstade än att gå till denna pappa vi ska fira på fars dag.
  • Kvinnan är hemmets och barnens projektledare. Hon är den som i huvudet kan tiderna till de olika aktiviteterna barnen har efter skoltid, mamman håller kontakten med barnens skola och tar ansvaret för prick alla besök på BVC. Mamman skjutsar, bakar, märker barnens förskolekläder med namn och sköter majoriteten av hämtningarna och lämningarna.

Detta är sex av nio anledningar till varför pappor inte skulle förtjäna sitt grattis. Jag fattar inte vart allt detta kommer ifrån. Hur kan man vara så bitter? Kanske är det så att kvinnor är hemma mer, sköter hemmets sysslor, fixar med BVC och skola…MEN… har du som författat denna artikel tänkt på att det kan vara ett gemensamt beslut? Har du som skrivit artikeln tänkt på att männen är ute och arbetar för att kunna försörja familjen och att det faktiskt är kvinnan som vill vara hemma? Jag vet att det kanske inte är alla pappor som kan kalla sig för pappa men denna artikeln känns mer kritiserande mot mannen och kvinnans jämställdhet än förhållandet mellan pappan och barnet. Blir lite skevt kanske eftersom farsdag faktiskt handlar om pappan och barnets förhållande. Kvinnan har inget med det att göra!

Imorgon kommer vi fira farsdag med bravur! Oavsett hur mycket ansvar var och en av oss tagit med Mini så förtjänar verkligen mannen min et STORT grattis. Han är den absolut bästa pappan till Mini<3

DSC_0243