DSC_0063

Den där tårtan som jag gjorde till Mini…den visade sig visst bli ganska så omtyckt här på bloggen och på instagram. Det är flera som frågat efter receptet och självklart vill jag dela med mig av det.

Tårtbotten (1st, 24 diameter)
– 4 ägg
– 1½ dl strösocker
– 1½ dl vetemjöl
– Smör och bröd till formen

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa sedan ägg och strösocker pösigt. Vänd försiktigt ner vetemjölet och smörj samt bröa därefter en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda tårtbotten i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Prova med en sticka och se så att den inte är kladdig. Låt bottnen svalna något och stjälp sedan upp den på ett bakplåtspapper.

Pssst…Jag gjorde två tårtbottnar på 24 cm i diameter och mätte ut tre bottnar på cirka 20, 14 och 8 cm i diameter. Det bästa är såklart om du hittar formar så du kan göra bottnarna i de storlekar du vill ha dem i. Beroende på hur stora dina bottnar är så kan det hända att du får göra mer fyllning till lagren.

Limemousse
– 1 gelatinblad
– 0,5 dl pressad limesaft (cirka 4 limefrukter)
– 1 tsk rivet limeskal
– 2 dl vispgrädde
– 1 dl crème fraiche
– 1 dl matlagningsyoghurt
– 0,75 dl socker

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Smält dem sedan tillsammans med limesaften i en mindre kastrull. Ställ åt sidan och vispa grädden fluffig. Vispa sedan creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker i en annan bunke. Vispa på låg hastighet tills sockret löst sig. Tillsätt sedan det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden.

Rårörda Jordgubbar
– 200 g jordgubbar
–2 tsk marsanpulver

Mosa bären med en gaffel och tillsätt marsanpulver. Pssst…har du frysta bär så får du först koka upp dem för att sedan mosa dem och tillsätta marsanpulver.

Smörkrämsfrosting
–115g smör
–4-4,5dl florsocker
–2 tsk kokande vatten

Vispa smöret fluffigt och tillsätt sedan florsockret lite i taget. Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning. Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.

Montering
• Dela varje tårtbotten så att de blir tredelade. Fyll första lagret med limemousse och det andra med rårörda jordgubbar.
• För att förhindra att våningarna rör på sig och sjunker ned i varandra bör du göra följande: Klippa ut och placera cirklar av papp under våning 2 och 3. Du ska också placera stödpinnar mellan våning 1 och 2 samt mellan våning 2 och 3. Du kan lämpligen använda sugrör eller blompinnar till detta. Du ska alltså göra hål i våning 1 för stödpinnarna och sticka i dem, lägga på kartoncirkeln, lägga våning två på plats, göra hål för stödpinnarna och sticka i dem, lägga på kartongcirkeln och till sist lägga våning tre på plats.
• När du monterat ihop tårtan är det bara att spackla den lätt med smörkräm. Ställ in tårtan i kylskåpet i 1-2 timmar så att moussen hinner stelna. Dekorera tårtan med blommor, som du vet är fria från gift, precis innan servering. 

“Happy baking” kära läsare<3

DSC_0312