DSC_0012

Jag minns det som om det var igår. I luften kändes doften av fläderblom, pappa stod på stege för att blocka de vita vackra blommorna, mamma stod i köket och skar citroner och jag…jo, jag väntade ivrigt på att få smaka sommarens första flädersaft.

Idag har jag varit och skördat fläderblommorna från fläderträdet som bara var ett litet, litet skott när jag tog det från mamma och pappas trädgård. Det var grönt, skört och jag tänkte…”kommer det verkligen överleva de 120 milen upp till Piteå”. Det överlevde och jag har nu skördat den andra skörden från mitt två meter höga träd. Tänk va…vilken lycka.

Flädersaft är enligt mig den godaste saften…MEN…det är också en av de mest onyttiga. Ni kommer förstå vad jag menar när ni se receptet. Tyvärr kan jag inte bjuda er på mammareceptet (det ligger nedpackat i en bananlåda) men ni ska ändå få er ett här på och jag hoppas verkligen att det bli bra *håller tummarna*.

Stor sats ca 4 liter

50 stora fläderblomsklasar
4 citroner
4 l socker
100 g citronsyra
3 l vatten

Skölj blomklasarna i ljummet vatten för att få bort små djur
Skölj citronen och skär den i skivor.
Varva blomklasar, citron, socker och citronsyra i en bunke eller hink.
Koka upp vattnet och häll det kokande över blommorna.
Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn och sedan i kylskåpet i ca 2 dygn .
Sila upp saften i flaskor och frys den för hållbarheten.

Nästa år ska jag dela med mig av mammareceptet men tills dess får ni (och jag) nöja er med detta recept, hihi.

Ha en underbar fortsatt dag underbara goingar<3

DSC_0027DSC_0042