DSC_0022

Igår hade vi en riktig pysseldag här hemma. Vi tvättade klädseln på våra två bilbarnstolar, målade och gjorde två olika sorters safter. Det roligaste var att koka saft på de jordgubbar vi plockade i fredags. Mannen min stod ute med penseln i handen medan jag och lilla M skar jordgubbar, mätte socker och hämtade in rabarber och fläderblommor. Den ena saften smakade vi igår…den andra står fortfarande i kylskåpet och väntar på att få silas av. Tänkte bjuda er på dessa två recept som får det att vattnas i munnen…så fräscha. Längtar tills jag får smaka den som står i kylskåpet.
DSC_0018

Jordgubbssaft
– med smak av rabarber och lime

3 rabarber, (ca 500 g) stora
5 dl vatten
800 g jordgubbar
1 lime, finrivet skal och saft
500 g strösocker, (ca 6 dl)

1. Skär rabarbern i bitar.
2. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg sedan i rabarber, jordgubbar, limeskal och limesaft. Koka under lock tills bären blivit mjuka. Mosa med en sked mot kanten.
3. Häll upp i en silduk och låt saften rinna av.
4. Koka upp saften och rör i sockret. Koka upp på nytt och koka tills sockret har smält. Skumma väl och häll upp saften på rengjorda varma flaskor.

DSC_0032

DSC_0039

Rårörd jordgubbssaft
med smak av fläderblom och citron

1 kg jordgubbar (ca 2 liter)
400 g strösocker (ca 4 1⁄2 dl)
2 dl vatten
ca 5 citronskivor
2 tsk citronsyra
saften av 1 stor ekologisk citron

1. Snoppa jordgubbarna. Mixa eller skär dem i grova bitar.
2. Lägg över i en bunke och rör ner socker, vatten, citronskivor och citronsyra. Rör tills socker och citronsyra löst sig Täck med plastfolie och ställ kallt i ett dygn.
3. Låt saften rinna av i silduk. Tillsätt citronsaften.
4. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor.

DSC_0053

DSC_0062

DSC_0073

Denna saft blev verkligen god. Den kommer passa perfekt heta sommardagar då man behöver svalkas med något fräscht. Späd bara saften så som du vill ha den och servera sedan tillsammans med is…gott!

DSC_0076