Detta inlägg sker i samarbete med Bebismart

DSC_0393

Ta chansen och vinn innovationen Doodoo som tröstar och hjälper ditt barn att sova. Gå in på min instagram (@eleonorslillakrypin) för att delta.

Doodoo är framtagen för att ge det nyfödda barnet möjligheten till en extra bra start i livet. Under de första månaderna efter förlossningen är sömnen en av de viktigaste komponenterna för barnets utveckling. Detta eftersom större delen av utvecklingen sker när barnet sover. Att ge idealiska förutsättningar för ditt barns sömn är därför viktigt.

Doodoo kan hjälpa ditt barn att få just denna möjlighet. Den är nämligen inte bara ett mjukisdjur. Med nallen medföljer en ljudenhet som har lugnande effekter på ditt barn.

DSC_0397

Ljudenheten
Under nio månader ligger barnet i mammas mage och förbereder sig på ett liv utanför magen. Under de nio månaderna är de ljud som mamman genererar inuti magen det som ger barnet trygghet. Ljudenheten som medföljer mjukisdjuret spelar upp dessa intrauterina ljud (ljuden som barnet hör i magen) och när barnet hör dessa ljud känner det sig tryggt och barnet kommer då till ro för att slutligen somna. Du behöver inte själv sätta på enheten varje gång ditt barn börjar knorra. Den känner själv av det och sänder då ut det intrauterina ljudet.
Ljudenheten är ett resultat av flera års undersökning. De undersökningar som gjorts har lett till att ljudenheten kan erbjuda en effektivt lugnande effekt på spädbarn. Att den används på ett hundratal förlossningskliniker i Europa styrker att den faktiskt fungerar. Även jag kan styrka dess effekt då jag tidigare recenserat nallen med hjälp av mina goda vänner och deras dotter. Dottern ville inte gärna sova och hade mycket ont i magen men med hjälp av nallen blev nätterna och dagarna lugnare.
När ditt barn växer och blir äldre kan du fortfarande använda nallen och ljudenheten. Då är det bara att ändra switchen från det intrauterina ljudet till musik och så spelas istället vaggvisor upp.
Mjukisnallen
Lilla Doodoo är mjuk och kramgo. Att den är så mjuk beror på att den är tillverkad i plysch. Plysch känns som sammet och ni vet hur man brukar säga…len som sammet. För att ljudenheten, som är placerad inuti nallen, inte ska trillar ut används ett material som är värt att nämnas. Det heter Velcro’s® men benämns också i folkmun för kardborreband. Första gången jag såg nallen blev jag förvånad av att kardborreband används på en produkt avsedd för små barn. Utifrån mina erfarenheter är det ett hårt material som man lätt kan riva sig på. När jag läste produktbeskrivningen stod det dock att “Materialet Velcro’s® är väldigt mjukt för att undvika att barnet eventuellt skulle kunna riva sin känsliga hud” . Till min stora glädje fann jag det vara riktigt.

DSC_0414

 Tips för användning
 • Börja använda nallen så tidigt som möjligt: Det rekomenderas att nallen används redan från första dagen. En god idé är att packa ner den i BB väskan.
 • Vid sängdags: Använd nallen varje gång ditt barn ska sova…dag som natt.
 • Ha tålamod: Ibland kan det ta 2-3 dagar innan barnet uppfattar ljudet.
 • Placering: Placera nallen så nära ditt barn som möjligt utan att han/hon kan nå den. Även om nallen och ljudenheten uppfyller all säkerhetsstandard rekommenderas ett visst avstånd.

Positivt

 • Ljudenheten är extern.
 • Den är allergivänlig
 • Nallen kan tvättas i 30° och torktumlas.
 • Nallen är tillverkad i plysch vilket gör den mjuk.
 • Det går att fästa nallen i spjälsängen. Detta går också med enbart ljudenheten.
 • Ögon, nos och mun är sydda. Det finns därför inget att sätta i halsen.
 • Ljudenheten drivs av vanliga batterier vilket gör driften av ljudenheten billigare.
 • Det ligger år med forskning bakom nallen.
 • Används redan på flertalet förlossningskliniker.
Negativt
 • Skulle nog ändå föredra att använda något annat än materialet Velcro’s® för att hålla ljudenheten på plats inuti nallen.

DSC_0415