LRM_EXPORT_20180209_111419.jpg

Idag var båda barnen på BVC för att bli kontrollerade och vi uppdaterade. Innan vi åkte så tyckte storan att det var jobbigt…hon trodde det skulle bli obehagligt. Väl där släppte alla spärrar och hon fixade alla tester med bravur…ja nästan i alla fall. När de ville sätta en lapp för ögat och testa synen så vägrade hon. Men det gjorde inget…det tar vi nästa gång lillebror har kontroll

Det är ganska lustigt med alla dessa undersökningar. Jag förstår att man följer upp spädisarnas första år och att man sedan har rutinkontroller en gång om året. Det jag inte förstår är kontrollernas uppbyggnad. Jag tycker att de känns överdrivna, att man letar efter fel och bara gör föräldrar nojiga. Storan hade idag sin 4-års kontroll och hon skulle utföra all möjliga saker. Hon skulle måla, peka på saker i en bok, härma för att kolla uttalet, placera olika kort på rätt plats (kläderna på pojken och djuren i ladan) och se samband mellan olika bilder (frukterna hör ihop men pennan ska bort). Det som jag tycker är fel är att man sätter ett rättesnöre för vad alla “borde” kunna i den åldern. Faktum är att alla inte har kommit lika lång. Det kan bero på intresse eller att man utvecklas inom olika områden olika fort. Alla är vi olika och så borde det få vara. Jag kan se lite likheter med skolan där systemet är uppbyggt på ett sätt som gör att de mer akademiska klarar sig bättre än de som är mer praktiskt lagda. Vem säger dock att det ena är bättre än det andra? Tycker inte om när samhället byggs upp på ett sätt som gör att en viss typ av människor klarar sig bättre. Jag har dock förståelse för att det inte är så lätt att bygga upp utbildning och allt vad det är som passar för alla. Lättare sagt än gjort.

Det som tog hårt på mig under dagens kontroll var att de kollade Malvas BMI. Jag menar…kom igen…hon är FYRA år! Det kändes lite som att sköterskan ursäktade sig men hon sa att hon var tvungen att göra det vilket jag förstår. Det är ju inte hon som sitter och hittar på alla tester. Det känns dock som att de som suttit och hittat på alla dessa rutiner inte har en aning om hur det är ute i verkligheten. Vet de om hur tuffa idealen är idag och hur våra barn och ungdomar påverkas negativt av dem? Visserligen har vi föräldrar det största ansvaret att se till att våra barn har en sund syn på sig själv men jag tycker att det är onödigt att vårdcentralen spär på. Efter kontrollen pratade vi inte något om det testet eller att hon var normalviktig. Det är inget hon behöver veta.

Nä nu ska jag inte spy galla. Jag är verkligen inte arg eller irriterad. Jag tycker bara att det är onödigt. Vad tycker ni?  Tycker ni att alla kontroller är nödvändiga?