0806-2019-0226985720677700129094.jpeg

Nu är sommaren här vilket brukar innebär svalkande glass, fikapauser med familj och släkt, kvällssnacks på vardagen, saft…ja ni förstår! När det bara är vi, lilla familjen Henrikson, och barnen fortfarande är vakna håller vi igen men eftersom vi träffar våra familjer extremt mycket så äts det mycket sött. Att dricka kaffe tillsammans anses som något socialt och det håller jag verkligen med om. Ibland kan det dock bli lite för mycket av det goda.

Detta märks speciellt på Malva. Efter maten frågor hon alltid om efterrätt, i affären är godis det enda som snurrar i hennes huvud och hon går och äter i smyg då hon vet att vi skulle säga nej om hon frågar…detta är dock inte det värsta. Just nu är hon inne i en väldigt känslomässig period då hennes humör går upp och ner som i en berg och dalbana. Hon tappar lätt humöret vilket innebär att hon bland annat börjar slåss, manipulera och säga elaka kommentarer. Vi har märkt att dessa drag blir ännu mer framträdande och svåra att hantera när hon äter för mycket sött.

Vi har absolut inte nolltolerans på socker i vår familj men vi väljer våra tillfällen och försöker blanda in lite mer godsaker som innehåller mer naturligt socker så som frukt och bär. Jag och Emil tycker också att det är självklart att inte äta/dricka saker framför våra barn som vi inte vill att de ska förtära. Vi väntar hellre tills de lagt sig.

Senast vi fikade med storfamiljen provade vi ett nyttigare alternativ…nicecream. Det är både gott, nyttigt och enkelt. För att få så det räcker till två personer behöver man bara mixa samman 2 frysta bananer, 1 dl fryst mango, 1 dl färsk anans, saften av en halv lime och 1 dl kokosgrädde…mums. Det finns oändligt med olika recept och man kan till och med servera det till frukost…ett väldigt bra alternativ helt enkelt!

Hur tänker du på dina barn och deras intag av socker?


The summer is here which usually involves cooling ice cream, coffee breaks with the family, evening snacks on weekdays, juices and so on. When we’re alone and the children are still awake, we hold back with the sugar but since we meet our families extremely much we eat more sweet things. Drinking coffee together and eating cookies is considered something social and I totally agree but sometimes it can be a little too much of the goodies.

This is especially noticeable in Malva. After our meals she always asks for something sweet to eat, in the grocery store all she can think about is candy and she eats behind our backs because she knows that we would have said no if she would have asked us…this isn’t the worst part. Right now she is very emotional and her mood swings is worse than a roller coaster. When she loses her mood she begins to fight, manipulate and say nasty comments. We have noticed that these personality traits become even more evident and more difficult to handle for her when she eats sugar.

We have absolutely not zero tolerance for sugar in our family, but we choose our occasions and try to mix in goodies that contain more natural sugar such as fruits and berries. Emil and I also think that it is self-evident not to eat/drink things in front of our children that we do not want them to consume. We wait until they are sleeping.

Last time we had coffee with the family, we tried a more healthy dessert…nicecream. It tastes delicious, are healthy and simple to make. To get enough for two people you just need to mix 2 frozen bananas, 1 dl of frozen mango, 1 dl of fresh pineappel, the juice of half a lime and 1 dl of coconut cream…yummy. There are endless of different recipes and you can even serve it for breakfast…it is a very good alternative if you want something with less sugar.

How do you think of your children and sugar?

0806-2019-0220736720671451660345.jpegPussar och krama


XOXO